یکسره شدن جاروبرقی به چه دلیل است؟

جاروبرقی از جمله دستگاه هایی است که به صورت روزمره در هر خانه ای مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه به دلیل کار بیش از حد، در معرض خرابی قرار دارد. به طور مکرر مشاهده می شود که بخش ها و قطعات مختلفی از دستگاه جاروبررقی خراب شده و همین عامل باعث ایجاد مشکلاتی در جاروبرقی شده است. یکی از عمده مشکلات دستگاه جاروبرقی، یکسره شدن آن می باشد. ما نیز در در این مقاله قصد بررسی علت یکسره شدن جاروبرقی و چگونگی تعمیرات لوازم خانگی بهساز سرویس را داریم. پس با ما همراه باشید.

 

یک سره شدن جاروبرقی در حقیقت به حالتی گفته می شود که کلید های تعبیه شده بر روی جاروبرقی که برای روشن و خاموش کردن دستگاه هستند از کار بیفتد. یعنی دستگاه با وصل کردن سیم آن به پریز برق روشن شود و با بیرون کشیدن سیم از پریز، خاموش شود. در واقع روشن و خاموش شدن دستگاه تحت اثر رابطه مستقیم با پریز برق بوده و کلید ها هیچ دخالتی در کار ندارند.

5 علت اصلی به شرح زیر می باشد؟

خرابی کلید روشن و خاموش

هنگامی که جاروبرقی شما یکسره شد، اولین جایی که باید آن را مورد بررسی قرار دهید خود کلید اصلی قطع و وصل است. در بعضی موارد استفاده دراز مدت از جارو برقی و در مواردی دیگر استفاده ناصحیح از این کلیک، موجب آسیب دیدن آن می‌شود. به طور مثال ممکن است با کوبیدن بر روی این دکمه و یا بازی کردن کودکان با آن، اتصالات داخلی کلیک دچار مشکل شود و ویژگی قطع ارتباط خود را از دست بدهد و هنگام اتصال به پریز برق، بلافاصله دستگاه روشن شود.

برای حل مشکل یکسره شدن جاروبرقی، در ابتدا لازم است سیم جاروبرقی را از پریز جدا کنید و قطعه کلیک روشن و خاموش را از دستگاه جدا کنید، سپس به وسیله یک اهم متر بررسی کنید که آیا جریان برق به درستی از کلیک می‌گذرد یا خیر. اگر کلیک را روی حالت خاموش گذاشتید و اهم متر عدد 0 را نشان داد، یعنی کلیک شما یکسره شده و باید آن را تعویض کنید.

استفاده طولانی مدت

یکی از استفاده‌های غلط از این دستگاه که موجب یکسره شدن می‌شود، اتصال طولانی آن به برق و روشن ماندن آن است. در خیلی از محیط‌های اداری یا مسکونی برای راحت شدن کار، کل فضا را در یک مرتبه جارو می‌زنند که این کار باعث ایجاد فشار بیش از حد بر روی قطعات فنی حساس جاروبرقی می‌شود و در نتیجه بعد از مدتی امکانات مختلف آن مانند امکان کنترل جریان برق (روشن و خاموش کردن دستی) دستگاه از بین می‌رود. برای پیشگیری از این مشکل پیشنهاد می‌کنیم که محیط خود را به چند قسمت تقسیم کنید و هر قسمت را در یک روز جارو بزنید. اگر انجام این کار برایتان خیلی دشوار بود، سعی کنید زمانی که جاروبرقی را روشن می‌کنید به سرعت فضا را جارو بزنید و زمان کار آن را کوتاه کنید.

داغ کردن موتور و قطعات جانبی

روشن و خاموش شدن جاروبرقی با اتصال مجموعه‌ای از قطعات داخلی و فرمان آنها صورت می‌گیرد که در صورت داغ شدنشان، به مرور کارکرد خود را از دست می‌دهند. یکی از عوامل مهمی که باعث داغ کردن موتور و یک سره شدن جاروبرقی می‌شود، عوض نکرده کیسه آن است. خیلی از مصرف کنندگان تا مدت‌ها از جاروبرقی استفاده می‌کنند، بدونه اینکه کیسه زباله آن را تخلیه و یا تعویض کنند. این کار بعد از مدتی باعث داغ شدن موتور و اجزای حساس داخلی جاروبرقی می‌شود که به مرور موجب استهلاک آنها خواهد شد.

بعضی از جاروبرقی‌ها کلیک روشن و خاموششان به جای خرابی یک مرتبه، به تدریج ضعیف می‌شوند و در مرحله آخر کلا از کار می‌افتند. برای پیشگیری از داغ شدن موتور و قطعات اتصالی داخلی جاروبرقی، حتما مطابق دستورالعمل نوشته شده در دفترچه راهنما دستگاه، کیسه زباله را مرتبا تمیز کنید تا از یک سره شدن جاروبرقی نیز جلوگیری کرده باشید.

اکثر جاروبرقی‌ها علاوه بر کیسه زباله، از یک فیلتر هوا نیز برخوردارند تا گرد و غبار و زباله‌ها را در محیط‌های جداگانه‌ای جمع‌آوری کند و در عین حال نگذارد که گرد و غبار از جاروبرقی در محیط پخش شود. تمیز کردن مرتب این قسمت نیز در پیشگیری از داغ شدن موتور و در نتیجه یک سره شدن جاروبرقی بی‌تاثیر نیست.

کشیدن سیم جاروبرقی

بعضی از دستگاه‌های جاروبرقی بعد از مدتی استفاده سیستم کششی سیم برقشان دچار مشکل می‌شود و مصرف کنندگان برای درآمدن سیم از محفظه‌اش، آن را سریع می‌کشند و یا با قدرت تا انتها آن را از محفظه خارج می‌کنند. این کار در برخی مواقع موجب آسیب رساندن به قسمت انتهایی سیم و اتصال آن با بخش کلیک جاروبرقی می‌شود که در نتیجه یک سره شدن جاروبرقی را در پی دارد. برای پیشگیری از این موضوع توصیه می‌کنیم همیشه به آرامی سیم را از دستگاه خارج کنید و نزدیکترین پریز برق به خودتان را انتخاب کنید تا نیازی به کشیدن همه سیم برق دستگاه نداشته باشید.

نیم‌سوز شدن موتور

در برخی موارد ممکن است نیم‌سوز شدن موتور جاروبرقی به خرابی قسمت‌های کنترلی آن (مثل کلید روشن و خاموش) بی‌انجامد و در نتیجه موجب یک سره شدن جاروبرقی شما بشود. نیم‌سوز شدن موتور اتفاق رایجی نیست اما برای آشنایی با آن بهتر است بدانید که جاروبرقی در این حالت جریان برق خیلی کم و یا خیلی زیادی مصرف می‌کند. یکی از نشانه‌های تجربی برای پی بردن به نیم‌سوز شدن دستگاه، دست گذاشتن بر روی بدنه جاروبرقی است. در این حالت اگر حس کردید که دمای آن بیشتر از حالت معمولی بالا رفته، احتمالا موتور دستگاه شما نیم‌سوز شده است. برای پیشگیری از این مشکل بهتر است دستگاه را کمتر با درجه مکش بالا استفاده کنید. فراموش نکنید که تعمیر موتور نیم‌سوز کار یک متخصص با تجربه است، پس شخصا در موتور جاروبرقی دستکاری نکنید.

خرابی رله جاروبرقی

خیلی از جاروبرقی‌های موجود در بازار مانند سایر لوازم خانگی نسل جدید، در برای روشن و خاموش شدن علاوه بر کلیک اصلی، از قطعه بسیار ظریفی به نام رله نیز استفاده می‌کنند. این قطعه برای قطع و وصل جریان برق ولتاژ بالا کاربرد دارد و در انواع مختلف حرارتی، مغناطیسی و… ساخته می‌شود. نوسانات جریان برق، خاموش و روشن کردن بی‌مورد دستگاه و کارهایی از این دست می‌تواند در خراب شدن این قطعه و یک سره شدن جاروبرقی تاثیرگذار باشد. برای پی بردن به ایراد این قطعه می‌توانید با یک دستگاه اهم متر ورود و خروج جریان برق در آن را چک کنید. قطعه رله به دلیل ابعاد بسیار کوچکی که دارد، تعمیرش کار سختی است و پیشنهاد می‌شود که در صورت خرابی آن را تعویض کنید.

 

راهکار جلوگیری از این اتفاق

تا اینجا هرآنچه باعث می‌شد تا جاروبرقی شما در خاموش و روشن شدن دستی دچار مشکل شود را با هم بررسی کردیم و راهکار‌های مقابله با آن را نیز به شما ارائه دادیم. اما با توجه به شرایط اقتصادی و قیمت بالای لوازم خانگی توصیه ما این است که با استفاده اصولی از لوازم خانگی خود، مانع ایجاد مشکل در آنها شوید که تا جای ممکن نیازمند تعمیر نشوند. فراموش نکنید که خرابی کلید روشن و خاموش اصلی، داغ کردن موتور و کشیدن سیم جاروبرقی از دلایل اصلی یکسره شدن دستگاه جاروبرقی به شمار می‌روند و آنها را در فرآیند بررسی خود در اولویت قرار دهید.